Meny Stäng

KRIZiT – Kristina Kasimir

”Jag har tagit stora risker.”

Riskerna har varit både personliga och ekonomiska. Steget från utbildad idrottslärare i Tallinn till småföretagare i Hudiksvall, i en helt ny bransch, kan verka stort. Hur lyckas hon? Vad driver henne? Kristina Kasimir är affärskvinna, generalagent, idéstartare och mamma: ”Jag vet precis hur jag vill ha det. Och det gäller i alla aspekter.”

Det är den här passionen som har tagit henne dit hon är idag, och som också driver företagandet framåt. Entreprenörskapet har alltid funnits med. Som tonåring hade hon hand om försäljning av tomater på torget och kunde inte låta bli att på eget bevåg sälja frukt också, eftersom det gav mer pengar till odlaren. Hon var ordförande i studentkåren, och på fritiden plockade hon jordgubbar, rensade ogräs – hårt arbete som hon ändå valde att göra för att komma vidare i tillvaron.

För Kristina hänger personlig utveckling och företagande ihop. Hon flyttade till Hudiksvall från Estland för åtta år sedan, när hennes man fick ett uppdrag på orten. I ett nytt land, med ett nytt språk, startade hon sitt första företag. Där köpte hon in fingervantar som hon dekorerade och sålde. Försäljningen gick inte som planerat. Hon hade ingen erfarenhet av lokalvård sedan tidigare, men satsade på att hitta ett jobb i städbranschen – och det gjorde hon snabbt.

”När jag gör något, vill jag göra det ordentligt.”
En sak hon lade märke till när hon jobbade var mängden kemikalier som används dagligen inom lokalvård. Måste det verkligen vara så? Efter att ha bott ett år i Sverige startade hon det egna städföretaget Green Cleaning. Det var riktigt tufft den första tiden. Kristina hade inget körkort och en treårig dotter. Hon cyklade runt Hudiksvall på sina städuppdrag, samtidigt som hon bestämde sig för att körkortet skulle vara klart inom två månader. Så blev det också. Ett år passerade, sedan kunde hon anställa. Sju år senare har kundkretsen vuxit även till resten av Hälsingland.

”Det jag gör måste kännas meningsfullt! 
Jag vill att branschen ska erbjuda produkter som är problemlösare, jag vill hela tiden ha utveckling och har också en önskan att lokalvårdare ska må bättre på jobbet. Effektivisering av både metoder och produkter ska göra att branschen kan sätta fokus på människor och miljön samtidigt. Jag hör ofta att vi måste höja statusen på yrket. Då tänker jag: vad menar ni? För mig har det redan hög status.”

Kristina Kasimir har bestämt sig för att förändra produktutbudet inom städning på den svenska marknaden. Sedan ett år tillbaka finns KRIZiT, Kristinas import- och säljbolag med ett unikt sortiment av biotekniska rengöringsmedel, en webbshop för konsumenter och specialprodukter som moppen Sappax. Idén till den har funnits sedan långt tillbaka, men Sappax är nu ett färdigutvecklat och moderniserat redskap. Rengöringsprodukterna är framforskade och prisbelönta på den europeiska marknaden. När Kristina berättar om sin och företagets resa, hur hon fann de alternativ hon sökt så länge, gnistrar hennes ögon och hon ler stort.

”Jag har ett enormt självförtroende, bara kastar mig ut i det okända. Det kan vara känslosamt och andra kan ha svårt att förstå vad jag vill. Men allt jag uppnått kommer av hårt och målmedvetet arbete. Samtidigt: det ska vara kul att driva företag. Om man inte tycker om sitt företagande; styr upp det eller lägg ner det och gör något annat. Du behöver inte be någon om lov.”

Hon har upplevt att det finns skillnader mellan hennes produktlinje och andra biotekniska rengöringsmedel på den svenska marknaden. Kristina vill även att KRIZiT ska stå för mervärde; ett koncept, en långsiktig och verklig förändring över tid.

”Självklart vill jag att företaget ska löna sig. Pengar är sådden till mera utveckling. Men en av mina stora drivkrafter är ren nyfikenhet. Jag vill veta hur det känns när grön städning är normen och kemikalier blivit historia. Jag är stolt över att mina produkter ger människor den möjligheten. Om vi lyckas i Sverige, kan vi också få samma utveckling i Norden. Jag är inte bäst på allt; jag vill skapa ett samspelt team runt KRIZiT så att företaget kan växa organiskt.”

Fakta

Kristina Kasimir. Grundare av företagen Green Cleaning och Krizit.
Född: 3 juli 1986 i Tartu, Estland.
Bor: I Hudiksvall sedan 2011 med make och två barn.
Tränar: Movement (funktionell rörelseträning).
Passion: Problemlösning på alla plan.